Otrok, tempo, služba, družba

Ta teden pa je pester. Ni konca ne kraja z prilagajanjem in optimiziranjem. Dolgo let sem že na svetu tako, da vem, da se ne da vseh stvari stlačiti v škatlico. Ne da se vsega urediti tako da bo top. Treba je prilagajati in improvizirati.

Različne tematike so se nabrale ta teden  in želim jih spraviti ven iz svoje glave.

Nimam časa, moj čas je dragocen in ne morem ga tratiti naokoli. Kaj bi dala, da bi se lahko vrgla na kavč ko pridem iz službe in se ne bi premaknila do 23 ure zvečer.
Vendar ne morem.
Prva stvar, ko stopim skozi vrata mi pes skače do pasu,« lulat me, lulat, me«. Seveda Beni že greva. Včasih se še ne uspem preobut v superge »za psa«. Opravi potrebo lahko je 7 min ali pa 15 min. Prideva domov, me ne izpusti, dokler ne dobi piškotke. Kava. Oh mojih sladkih 15 min samo zame, predno preklopim v drugo službo, službo mami. Najlepšo a hkrati najbolj naporno službo ever. Pa imam že 20 let delovne dobe, hčerko pa šele 6 let. Poleg kave  pišem, saj tisti teden ko delam jaz dopoldne sem sama z hčerko. Z možem se “šihtava” in takrat ni časa za pisanje, ob 20 h ko pa je hčerka v postelji pa padem dol. Sposobna sem samo še dobro  uro biti v budnem stanju, da z možem kako rečeva ko pride ob 20:30 domov. Najina komunikacija je čez dan samo preko Viberja.

Pomembni podatek je ta, da nismo 6 dni na teden nič skupaj kot družina, ostane nam le nedelja in prazniki. Naše življenje je ravno zaradi tega tudi po cel mesec naprej planirano, da se lahko kot družina nekje pojavimo na obisku ali pa sprejmemo obisk. Ker pa gre letos hčerka v šolo sem morje že rezervirala, izpis iz vrtca urejen najti moram samo še varstvo za dva tedna v avgustu.
Babica je sicer  blizu nas doma a  je na berglah, težko hodi in našo razposajenko tudi malo ne dohaja. Druga babica pa je bolna in oddaljena 65 km, ravno tako teta.Drugih nimamo , na katere bi se lahko obrnili. Sama sva za vse, pa še “šihtava” se. Logistika je pri naši hiši poleg ljubezni in spoštovanja na prvem mestu.

Mojih 15 min je minilo grem v drugo službo.

Vračam se po treh urah iz igrišča, kjer nas je božalo sonce, pa čeprav je danes pihalo. Otroci so skakali čez kolebnico, se rolali in imeli lokostrelstvo. Doma 18:30, risanka, večerja, tuš pravljica spanje.
Jutri sva sami oči dela, kaj bova počeli. Pravi da se ji nič ne da. Razumem jo, tudi meni se nič ne da. Čakali bova  skupno nedeljo, ko se bomo skupaj usedli za zajtrk, kosilo in večerjo. Se mečkali na kavču in gledali risanke.
Pa to je petek, ki je že za vse bolj miren. Tempo čez teden pa je veliko hujši. Interesne dejavnosti nam z urami ne prizanesejo. Zakaj se vse začne tako zgodaj? Še dobro, da delam do 14 h čeprav (verjetno bodo podaljšali) takrat pa se začne tempiranje ure na minute. Podre se sistem. Plesne ima ob 16:30, urnik pa naj bi imela do 16 h. Misija ne mogoče, te dni bom morala iz službe ob 14:30, da se prebijem domov iz drugega konca Ljubljane, peljem psa,  grem po hčerko v vrtec in potem naprej.
Ni kave, ni 15 min za predah, tudi za preobleči ne bo časa.

Veliko je mamic ko pridejo direktno iz pisarne po svoje otroke in takoj z njimi na igrišče. Vse so še vedno  lepo oblečene, v kostimu, lepih čevljih, potem pa pride gospod blatnik in se veselo obriše v mamino krilo.

Dragi sistem, zakaj si tako krut do nas mamic?

Grdo nas gledajo če zamudimo.
Grdo nas gledajo če prosimo za zamenjavo turnusa, ker ima otrok nastop, zobarja, nekaj pač!
Grdo nas gledajo, če rečemo: “čez 6 dni grem 2 uri prej iz službe”.

Vsi tisti, ki otrok še nimate ali pa jih nikoli ne boste imeli vas prosim, da si zapomnite sledeče, za bodoče.
Ko si sam, se obuješ, oblečeš jakno, vzameš  ključe, denarnico, telefon in greš. Strnjeno v minute, sta to pičli dve minuti. Ko pa se odpravljaš nekam z 2-7 letnikom (v tem časovnem okvirju po letih), pa so ti odhodi skozi vrata lahko dolgi tudi po 10, 15, 20 min ali pa na koncu sploh ne greš več nikamor, ker si obupal. Detajlov ne bom pisala pa prosim vas, verjemite mi , da je tako.

Vsi ljudje, ko se nam nekam mudi postanemo, nejevoljni, živčni in takrat se zgodi lahko tudi usodna napaka. Nesreča, kreg itd.
Zakaj nam predvsem mamam nikjer ne morejo prizanesti?
Zakaj za nas ni ZAKONSKO podprto, da delamo samo do 15 ure in to samo dopoldan. Za normalno plačo. 1000€ je nujnih , pa ne za  zganjati luksuz, zgolj za preživetje (krediti, če tega ne dobiš pač moraš plačat najemnino, čudno res kako vedno vsak mesec zanjo najdeš denar a ne, verjetno bi tudi za kredit, pa ti ga banka ne da ker ti mora nekaj mizernega ostati na TRRju, hrana, položnice, ena interesna dejavnost otroka, kaj če jih imaš tri – otroke).
Zakaj se mamam jemlje pravico do –  biti z svojim otrokom?  
Spremenil se je cel sistem šolstva, ogromno sistemov se prilagaja zakaj se služba do starševstva ne more?

Zakaj že pri razgovor, kot mama nimaš tega vprašanja, boste delali kariero ali bi želeli delati normalno delo do 15 ure. Jaz bi si želela drugo vsaj prvih 15 let. Saj prvih 15 let je ključnih pa še do sedmega leta otrok sam ne sme nikamor.

In potem se čudimo, da otroke vzgaja ulica/sovrstniki, da prihaja do problematičnih otrok, izgrednikov. Če nimajo doma stebra. Mama dela popoldan do 22 h, prodaja mleko in kruh, dela nočne, dela praznike. In po možnosti oče ravno tako v turnusih. Ko pa so straši doma so brez energije!

Saj so petke in svetke v službi, domov pa prinesejo 590€ – 690€ (nedelje, prazniki, malica, prevoz in popoldanska ura vračunano). Je zgarana mama iz verige trgovin, ki se vsako noč premetava po postelji in tuhta kako bo plačala položnico za elektriko ali bi jo ta mesec rajši spustila, ker otrok za nogomet nujno potrebuje nove superge. Njegove mu namreč pošteno razpadajo. Pa je videla ene za 20€ no name. Ne ni  NIKE, ker ne more biti.

Potem imamo pa še drugo skrajnost. Vsak mesec petnajstega na računu nekaj tisoč evrov, cele dneve v službi, ravno tako kot zgornji starš (prazniki, nočne nedelje ne), otrok siten, izsiljuje pozornost, ker starša vidi v celem tednu 10 ur. Ta pa ker sedi na denarju kupi vsako brezzvezno igračo, da ima mir, ker je tudi zgaran.

Imamo sredino? Imamo spočite starše, ki imajo vsak dan dovolj časa za svoje otroke, ter dovolj denarja, da lahko mirno spijo?

Hvaležna sem, da sem nad tem po urniku nedelje in praznike prosta, ravno tako mož in da nama od plače ostane toliko, da gremo lahko 1x na mesec na pico ali pa polet na Ilirijo na bazen. Za Atlantise, Lagune že zmanjka. Ter, da kdaj lahko kakšno dražjo stvar kupiva na obroke.

Poleg katastrofalnega tempa, logistike, ki jo moramo imeti, da speljemo dneve “šihtanja”, dobim očitke da si nič ne privoščim, da midva kot par nikamor ne greva  ter, da preveč kompliciram.
OK, kakor misliš. Jaz pa vem, da ne. Nimam zdrave babice, nimam še enega starejšega otroka, kateremu bi mlajšega lahko dala v varstvo, pa 8€ ali 10€ na uro za varuško, ki bo gledala tv, medtem ko bo hčerka spala in bova midva zunaj, NIMAM. Sej ne bom do svoje smrti zaprta v stanovanju in nikamor več šla. Odločila sem se za materinstvo in ne vem, 10 let bom temu posvetila večino svojega časa. Kar pa mi ostane pa gre zame in za partnerja. Zelo veliko delava na njeni samostojnosti in do »tistih 10 let«  imava samo še štiri leta. Vesela sem za vse, ki imajo to možnost. A ne zahtevaj oziroma ne očitaj mi, da delam narobe/si ne privoščim.

Moje telo potrebuje minimalno od sedem do osem ur spanja, da je drugi dan pripravljeno na vse izzive. Ob 21 h zvečer naj grem na športno dejavnost? Za moj bioritem  bi to pomenilo smrt, saj  do enih zjutraj ali pa še dlje ne bi zaspala. Dva dni spanja manj kot 6 ur, se dobesedno sesujem.

Ljudje smo si različni in prav je tako.
Jaz te ne obsojam zato te prosim, da tudi ti mene ne.
Tempo, prizanesi nam prosim nismo stroji. Ne moreš nas nastaviti kot stroje.


Ljudje smo!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s